Warsztat Terapii Zajęciowej "Modrzew"

Pracownia kulinarna

Smak samodzielności i współpracy

W naszej pracowni kulinarnej uczymy samodzielności, zaradności, odpowiedzialności i pracy zespołowej, a przy okazji można rozsmakowywać się w owocach własnej pracy.

Co oferujemy?

  • Nauka obsługi urządzeń kuchennych: 
    • Zapoznanie z budową i zasadą działania podstawowego i specjalistycznego sprzętu gospodarstwa domowego (robot kuchenny, maszynka do mięsa, zmywarka, czajnik, blender, frytkownica, kuchnia elektryczna, piekarnik elektryczny, sokowirówka itp.).
  • Przygotowywanie różnorodnych potraw: 
    • Nauka gotowania, smażenia i pieczenia potraw z różnych produktów spożywczych.
    • Przygotowywanie przetworów na zimę, mrożonek, zup, dań jednogarnkowych, potraw jarskich i mięsnych, zapiekanek, deserów, ciast, soków.
    • Poznawanie przeznaczenia i smaków przypraw.
  • Nauka posługiwania się narzędziami kuchennymi: 
    • Rozwijanie umiejętności bezpiecznego posługiwania się nożem, tarką, obieraczką do warzyw.
    • Nauka ostrożnego obchodzenia się z gorącymi powierzchniami, naczyniami i potrawami.
  • Dbanie o higienę i porządek: 
    • Nauka mycia naczyń ręcznie i w zmywarce.
    • Utrzymywanie czystości w pracowni i świetlicy.
    • Segregacja produktów spożywczych 
    • Segregowanie odpadów (organiczne, szkło, plastik i metal, zmieszane) 
    • Regularne stosowanie odzieży ochronnej.
    • Kształtowanie nawyków higieny osobistej podczas pracy z żywnością. 
  • Trening zmysłów: 
    • Rozpoznawanie smaków (kwaśny, słony, słodki, gorzki), 
    • Doprawianie potraw, 
    • Degustacja potraw.  
  • Kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych: 
    • Wpajanie i utrwalanie pozytywnych nawyków żywieniowych.
    • Przyrządzanie potraw ze zdrowych składników 
    • Korzystanie z przepisów kulinarnych zawierających dużą ilość warzyw i owoców. 
    • Pogadanki dotyczące szkodliwości żywności zawierającej cukier, wzmacniacze smaku, konserwanty itp. 
  • Rozwój umiejętności praktycznych: 
    • Udoskonalanie w przygotowaniu prostych potraw np.: potrawy mączne, potrawy z mleka i przetworów mlecznych, przetwory z owoców i warzyw, potrawy z ziemniaków, potrawy z jaj, zupy, drugie dania, desery, kanapki.
    • Ćwiczenia z zakresu różnych technik zarabiania ciasta (piaskowe, drożdżowe, kruche) 
    • Umiejętność korzystania z przepisów kulinarnych.
    • Wdrażanie do prawidłowego trzymania i posługiwania się sztućcami.
    • Prawidłowa pielęgnacja i utrzymanie sztućców czystości: mycie, suszenie, polerowanie.
    • Właściwe zastosowanie środków czystości.
    • Mycie blatów, szafek, zamiatanie i mycie podłóg 
    • Kształtowanie nawyku sprzątania po sobie, odnoszenie naczyń, mycie naczyń.
    • Udział w pracach porządkowych na terenie warsztatu (grabienie liści, usuwanie chwastów, zamiatanie chodników wokół warsztatu) 
    • Nauka zasad savoir-vivre: 
      • Nakrywanie do stołu w zależności od okazji (śniadanie, obiad, kolacja).
      • Prawidłowe rozkładanie sztućców.
      • Stosowanie naczyń i elementów zastawy stołowej.
    • Rozwijanie kreatywności, poczucia integracji, umiejętności współpracy:
      • Nauka przygotowywania fantazyjnych i ozdobnych kanapek, zdobienia ciast i deserów
      • Nakrywanie stołów na różne okazje np. śniadanie wielkanocne, wigilia, uroczystości okolicznościowe
      • Przygotowanie ozdób na stół, np. świeczniki wykonane z owoców.
      • Udział w poczęstunkach urodzinowych i uroczystościach okolicznościowych.
  • Bezpieczeństwo i higiena pracy:
    • Stosowanie zasad BHP w pracowni.
    • Nauka bezpiecznego korzystania z urządzeń, sprzętu i maszyn. 
    • Nauka prawidłowego posługiwania się sprzętem elektrycznym. 

Cel pracowni

Naszym celem jest wyposażenie uczestników w praktyczne umiejętności kulinarne i porządkowe, które będą mogli wykorzystać zarówno w warsztacie, jak i w życiu codziennym.