Pracownia kulinarna
Smak samodzielności i współpracy
W naszej pracowni kulinarnej uczymy samodzielności, zaradności, odpowiedzialności i pracy zespołowej, a przy okazji można rozsmakowywać się w owocach własnej pracy.
Co oferujemy?
- Nauka obsługi urządzeń kuchennych:
- Zapoznanie z budową i zasadą działania podstawowego i specjalistycznego sprzętu gospodarstwa domowego (robot kuchenny, maszynka do mięsa, zmywarka, czajnik, blender, frytkownica, kuchnia elektryczna, piekarnik elektryczny, sokowirówka itp.).
- Przygotowywanie różnorodnych potraw:
- Nauka gotowania, smażenia i pieczenia potraw z różnych produktów spożywczych.
- Przygotowywanie przetworów na zimę, mrożonek, zup, dań jednogarnkowych, potraw jarskich i mięsnych, zapiekanek, deserów, ciast, soków.
- Poznawanie przeznaczenia i smaków przypraw.
- Nauka posługiwania się narzędziami kuchennymi:
- Rozwijanie umiejętności bezpiecznego posługiwania się nożem, tarką, obieraczką do warzyw.
- Nauka ostrożnego obchodzenia się z gorącymi powierzchniami, naczyniami i potrawami.
- Dbanie o higienę i porządek:
- Nauka mycia naczyń ręcznie i w zmywarce.
- Utrzymywanie czystości w pracowni i świetlicy.
- Segregacja produktów spożywczych
- Segregowanie odpadów (organiczne, szkło, plastik i metal, zmieszane)
- Regularne stosowanie odzieży ochronnej.
- Kształtowanie nawyków higieny osobistej podczas pracy z żywnością.
- Trening zmysłów:
- Rozpoznawanie smaków (kwaśny, słony, słodki, gorzki),
- Doprawianie potraw,
- Degustacja potraw.
- Kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych:
- Wpajanie i utrwalanie pozytywnych nawyków żywieniowych.
- Przyrządzanie potraw ze zdrowych składników
- Korzystanie z przepisów kulinarnych zawierających dużą ilość warzyw i owoców.
- Pogadanki dotyczące szkodliwości żywności zawierającej cukier, wzmacniacze smaku, konserwanty itp.
- Rozwój umiejętności praktycznych:
- Udoskonalanie w przygotowaniu prostych potraw np.: potrawy mączne, potrawy z mleka i przetworów mlecznych, przetwory z owoców i warzyw, potrawy z ziemniaków, potrawy z jaj, zupy, drugie dania, desery, kanapki.
- Ćwiczenia z zakresu różnych technik zarabiania ciasta (piaskowe, drożdżowe, kruche)
- Umiejętność korzystania z przepisów kulinarnych.
- Wdrażanie do prawidłowego trzymania i posługiwania się sztućcami.
- Prawidłowa pielęgnacja i utrzymanie sztućców czystości: mycie, suszenie, polerowanie.
- Właściwe zastosowanie środków czystości.
- Mycie blatów, szafek, zamiatanie i mycie podłóg
- Kształtowanie nawyku sprzątania po sobie, odnoszenie naczyń, mycie naczyń.
- Udział w pracach porządkowych na terenie warsztatu (grabienie liści, usuwanie chwastów, zamiatanie chodników wokół warsztatu)
- Nauka zasad savoir-vivre:
- Nakrywanie do stołu w zależności od okazji (śniadanie, obiad, kolacja).
- Prawidłowe rozkładanie sztućców.
- Stosowanie naczyń i elementów zastawy stołowej.
- Rozwijanie kreatywności, poczucia integracji, umiejętności współpracy:
- Nauka przygotowywania fantazyjnych i ozdobnych kanapek, zdobienia ciast i deserów
- Nakrywanie stołów na różne okazje np. śniadanie wielkanocne, wigilia, uroczystości okolicznościowe
- Przygotowanie ozdób na stół, np. świeczniki wykonane z owoców.
- Udział w poczęstunkach urodzinowych i uroczystościach okolicznościowych.
- Nauka zasad savoir-vivre:
- Bezpieczeństwo i higiena pracy:
- Stosowanie zasad BHP w pracowni.
- Nauka bezpiecznego korzystania z urządzeń, sprzętu i maszyn.
- Nauka prawidłowego posługiwania się sprzętem elektrycznym.
Cel pracowni
Naszym celem jest wyposażenie uczestników w praktyczne umiejętności kulinarne i porządkowe, które będą mogli wykorzystać zarówno w warsztacie, jak i w życiu codziennym.